16 Mai 2015 publicat în Retete culinare 2 share-uri

Daca faceti o plimbare prin padure zilele acestea si gasiti multe urzici, nu le lasati acolo. Culegeti-le cu grija, ca pisca, si faceti o placinta cu urzici si muschiulet de porc. Nu o sa regretati nimic.

INGREDIENTE NECESARE PENTRU PLACINTA CU URZICI SI MUSCHIULET DE PORC:

Pregatirea urzicilor pentru a fi gatite! Pregatirea urzicilor ca preparat distinct nu necesita perioade lungi de timp. Mai mult timp dureaza alegerea urzicilor din gramada, curatarea lor de coditele lemnoase, indepartarea gazelor, a paielor si/ sau a frunzelor uscate si spalarea lor de nisip/ pamant, scurgerea de apa in sita, dupa spalare si oparirea urzicilor in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa si apoi scurgerea urzicilor oparite.

Ingredinete de trebuinta in reteta: o „poala de urzici”, aluat pentru tarta (faina alba, apa minerala, otet din vin, ulei de masline, margarina Unirea, sare grunjoasa) un muschiulet de porc, ulei de masline, unt proaspat, oua de gaina, branza telemea de oaie, cascaval afumat/ parmezan, piper boabe, sare grunjoasa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

MOD DE PREPARARE PLACINTA CU URZICI SI MUSCHIULET DE PORC:

Urzicile curatate si spalate bine sub cateva jeturi de apa rece, se oparesc 3-4 minute in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa. Urzicile oparite se iau cu o spumiera din apa clocotita si se lasa la scurs intr-o sita.

Se prepara aluatul pentru placinta dupa reteta de aluat pentru tarta. Aluatul gata pregatit se inveleste in celofan si se lasa la rece pentru cca. 1 ora.

Aluatul pentru placinta/ tarte se pregateste manual fiind necesara adaugarea margarinei (250 g) treptat, in 3-4 etape, dupa fiecare etapa framantand aluatul cu mainile pe planseta si intinzndu-l cu sucitorul.

Pentru reteta se utilizeaza oua de gaina, proaspete, cumparate de la precupete din piata, din cele cu galbenusul auriu-portocaliu. Se adauga un praf de sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Ouale se bat cu telul sau folosind o furculita. Urzicile oparite si scurse de apa se maruntesc folosind un cutit bine ascutit.

In urzicile oparite, scurse de apa si maruntite se amesteca 2/3 din toata cantitatea de oua batute. Se foloseste o furculita pentru omogenizare amestecului.

O parte din ingredientele pentru umplutura placintei (urzici, oua batute plus ulei de masline) sunt gata pregatite.

Muschiuletul de porc se prajeste intreg, la foc mare, pe toate partile, intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat (cumparat de la ciobani, din piata). Prajirea se face cate 1-2 minute pe fiecare parte pentru formarea unei cruste care va retine mustul carnii la interior. In timpul prajirii muschiuletul de porc se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru.

Branza telemea de oaie se da pe razatoarea mare. Aluatul rece, scos din frigider, se intinde folosind sucitorul, pe o planseta din lemn. Pe foaia de placinta se intinde umplutura de urzici maruntite si ou batut peste care se presara branza telemea de oaie, data pe razatoarea mare.

Deasupra urzicilor si a branzei se aseaza muschiuletul de porc, calit atat cat sa se formeze o crusta aurie. Foaia de placinta se ruleaza si se impatureste la capete pentru a nu curge umplutura in timpul coacerii. Marginile foii de aluat se ung cu ou batut pentru a adera mai bine dupa ce se ruleaza placinta.

Placinta rulata se aseza intr-o tava de copt.

Placinta rulata se unge cu oul batut ramas si se presara cu branza telemea de oaie, data pe razatoare/ cascaval afumat dat pe razatoare/ parmezan ras, dupa gustul si placerea fiecarui bucatar (care nu poate sa nu tina seama de preferintele mesenilor).

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea placintei, prin fereastra usii de la cuptorul aragazului, pana se formeaza o crusta aramie la suprafata preparatului.Placinta se lasa sa se odihneasca 10-15 minute, timp in care muschiuletul de porc va redeveni mustos. In timpul coacerii, carnea se strange.

Placinta se taie felii groase de 1,5-2 cm folosind un cutit bine ascutit. Placinta se serveste ca aperitiv cald. Poate fi servita si ca felul doi, la pranz sau la cina.

La un asa preparat, un pahar cu bere neagra (merge si bere blonda), rece (sa abureasca paharul) nu poate lipsi. Gurmetii profesionist stiu de ce.

O reteta testata si recomandata de blogul /www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri