Facute gem, caisele parca sunt mai bune: nu sunt sufocant de dulci, dar au parfum si lasa o urma acrisoara si vioaie. Iar daca ce gasesti in piata vine dintr-un cais de-al nostru, romanesc, paca gemul cu fistic iese mai bun decat orice poti cumpara intr-un borcan care poarta caiselse pe eticheta.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru gem de caise cu fistic:

In primul rand, un kilogram si jumatate de caise si un pumn de fistic, o jumatate de lamaie si un pic de rom. Cantitatea de zahar am calculat-o dupa ce am curatat caisele si le-am facut bucatele: zaharul a fost o treime din cantitatea de caise pregatita pentru fiert, respectiv cam 400 de grame.

Mod de preparare gem de caise cu fistic:

Stiu ca alte retete includ o proportie de 1:1 (cat fruct, atata zahar), dar eu prefer sa modific proportiile, mergand pana la a pune zahar foarte putin sau deloc, din mai multe motive.

Mai intai, zaharul este cu atat mai sanatos cu cat este mai putin. In al doilea rand, conservarea in bune conditii nu se datoreaza atat zaharului cat distrugerii anumitor bacterii prin sterilizare. Mai apoi, dulceata se leaga bine mersi si fara zahar daca fructele contin suficienta pectina. Si nu, NU pun conservanti!
Acum ca am lamurit aceste lucruri, sa trecem la treaba!
Cum am spus, am facut caisele bucatele, apoi le-am pus la odihnit cu zahar pana s-au umplut de sirop. Le-am pus la fiert la foc mediu, unde au stat cam 20 de minute, timp in care am pescuit mereu spuma, sa nu imi strice aspectul gemului, la final.
In acest timp, am curatat fisticul de coaja si l-am zdrobit putin, apoi l-am adaugat in gem, impreuna cu romul si zeama de lamaie. A mai stat totul pe foc cam zece minute.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Creme tartinabile vegetale și sănătoase, care vor schimba definiția micului dejun sau a gustărilor

Nu am pus gemul cald in nimic. Am tot trecut pe langa acea cratita asteptand sa se raceasca si sa pot impusca niste poze. asa se face ca, atunci cand in final am pus gemul intr-un borcan, imi ramasese cu mult mai putin decat sperasem eu sa am...

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.bucatareli.com/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri