ghid pentru o viaţă împlinită

Ziua Floriilor: Tort cu violete

Sarbatoriti Ziua Floriilor cu o reteta speciala de tort cu violete. Gustul tortului este foarte aromat si placut, dropsurile sunt la inceput crocante si dau o textura interesanta tortului. A doua zi incep si se topesc usor, insa gustul este la fel de bun.

Bineinteles ca fiind tort cu tenta violet, am optat pentru colorant alimentar, nu m-am riscat sa pun in blat suc de mure (de care oricum nu aveam) sau de coacaze, sau orice alt colorant natural. Ceea ce este cel mai important la acest tort este sa gasiti un colorant de buna calitate, astfel incat sa obtineti o culoare frumoasa de blat, (nu cu o usoara tenta verde cum am obtinut eu ), sa gasiti flori proaspete de violete, muuulte violete si...bomboane cu violete. Din florile de violete puteti face un sirop cu o culoare superba si un gust diafan de flori...Asigurati-va ca luati violete din locuri sigure, nepoluate si ca intr-adevar sunt violete, ci nu alte tipuri de flori. Astea stiu sigur ca sunt comestibile, pentru orice alta floare care se aseamana cu aceasta...nu garantez!

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tort cu violete:

Pentru blat cu diametrul de 24 de cm:

  • 120 g unt
  • 2 oua
  • 250 g zahar
  • 220 lapte batut
  • 1 lingurita colorant alimentar violet (mov)
  • 1 lingurita otet
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 250 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de sare

Pentru crema:

  • 250 g mascarpone
  • 250 crema de branza
  • 50 g zahar pudra
  • 75 ml sirop de violete
  • 1 punga dropsuri cu violete
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 300 ml smantana lichida pentru frisca
  • (optional 5 g gelatina)

Pentru sirop:

  • 40 g flori proaspete de violete
  • 150 ml apa clocotita
  • 150 g zahar
  • 5-6 picaturi zeama lamaie

Mod de preparare tort cu violete:

Pentru blat, incingem cuptorul la 175 grade Celsius, ungem cu unt 2 tavi de tort cu diametrul de 24 cm. Intr-un castron mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Intr-un castron amestecam faina, cacaoa si praful de sare. Intr-o ceasca amestecam laptele batut cu colorantul alimentar. Incepem sa adaugam mixul de faina si alternam cu laptele batut amestecat cu colorant.
La sfarsit, intr-o ceasca mica amestecam bicarbonatul cu otetul ( va incepe sa se umfle) si turnam peste compozitie. Amestecam totul si impartim compozitia in mod egal in cele 2 forme de tort. Daca nu aveti 2 forme de tort la fel, atunci puteti coace primul blat de tort, dupa care pe al doilea. Dati blaturile la cuptor pentru 25-30 de minute si lasati-le sa se raceasca.

Pentru sirop: Spalati foarte bine florile de violete (eu le-am spalat in 4 ape), avand grija sa indepartati ganganiile sau alte impuritati. Puneti florile intr-un vas de sticla si turnati peste ele apa clocotita.

Amestecati usor si lasati sa se infuzeze pentru 12 ore. Veti obtine un lichid albastru de culoarea cernelii, natural! Scurgeti lichidul printr-o strecuratoare sau un tifon curat. In lichidul obtinut turnati zaharul si puneti pe foc, amestecand din cand in cand.

La fiert, culoarea albastra se pierde si se transforma intr-un verde turbat foarte urat, insa dupa ce adaugati picaturile de laimaie, obtineti o superba culoare violeta! Lasati lichidul sa scada pana ce se formeaza un sirop curgator.

Citeste si:

Pentru crema: Puneti dropsurile intr-o punga tip ziplock, cu ajutorul unui ciocan spargeti dropsurile de violete pana ce obtineti mici bucatele de drops. Va sfatuiesc sa incercati sa le spargeti cu ciocanul, nu cu sucitorul cum am facut eu, caci sunt foarte tari si va pot distruge suprafata sucitorului! :).
mixati intr-un castron mascarpone, crema de branza, zaharul pudra si zaharul vanilat pana ce obtineti o crema pufoasa. Mixati smanantana lichida pana ce obtineti o crema pufoasa, Amestecati jumatate din frisca obtinuta la crema de mascarpone, restul il pastrati pentru ornat si imbracat tortul.
(Daca observati ca ati obtinut o crema mai moale, atunci adaugati gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj)
Turnati siropul de violete racit peste crema de mascarpone. La sfarsit incorporati dropsurile zdrobite, amestecati usor.

Montati tortul: taiati calota blaturilor, in caz ca se formeaza peste primul blat turnati jumatate din compozitia de branza, asezati al doilea blat, dupa care restul de compozitie. Nivelati bine. Dati tortul format la frigider pentru 4-5 ore sau cel mai bine, peste noapte. Imbracati tortul in frisca si ornati-l cum va pricepeti mai bine. Eu nu am mai avut timp sa-l garnisesc cu flori zaharisite, am preferat sa pun florile proaspete pe deasupra

tort cu violete

O reteta testata si recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ziua Floriilor: Tort cu violete.


Discutii despre Ziua Floriilor: Tort cu violete

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Garbo incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

AICI ai toate ofertele de Black Friday 2017! Afla-le din timp!

Ba unii retaileri au furat deja startul si au inceput campaniile de promotii. Si ca sa nu obosesti cautand cele mai bune preturi din magazin in... Vezi ofertele