Acest tort este o reteta de familie, mostenita de la Buni, care il pregatea mereu de ziua mea cand eram mica. Este un tort faimos, toata lumea il adora, dar nimeni nu reusea sa-l faca la fel de bun ca ea, sa nimereasca combinatia perfecta astfel incat blatul sa devina ca un mousse de ciocolata si nuci.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tort de ciocolata:

  • 250 g miez de nuca
  • 2 linguri de faina (40 g)
  • 50 g unt
  • 50 g cacao
  • 9 oua
  • 300 g zahar pentru blat + 200 g pentru sirop
  • esenta de vanilie, esenta de rom, esenta de cafea
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 500 - 600 g frisca

Mod de preparare tort de ciocolata:

Punem cele 300 g de zahar intr-un ibric cu 250 ml de apa si amestecam mereu. De cand incepe sa fiarba, cronometram 10 minute, timp in care amestecam in continuare sa obtinem un sirop mai gros. Il lasam sa se raceasca, iar ca sa nu ne plictisim, separam albusurile de galbenusuri si tocam nuca marunt.
Intr-un bol incapator punem faina, untul taiat cubulete, cacaoa si nuca. Tunam siropul rece si amestem bine totul. Incepem sa punem apoi cate un galbenus, omogenizand bine dupa fiecare. La final turnam cate o lingurita de esenta de vanilie si cafea.
Batem albusurile spuma tare si le incorporam in aluat, amestecand de sus in jos, sa ramana aerat.
Asta e tot un truc de la Buni: taiem un cerc de dimensiunea bazei cratitei in care vom coace blatul, din hartie de copt. Ungem toata cratita, pe fund si pe pereti cu unt, asezam cercul si il ungem la randul lui cu unt. Tapetam totul cu faina. Peretii se desprind mult mai usor decat baza tortului, iar hartia de copt ne va ajuta sa scoatem foarte usor blatul din cratita.
Turnam compozitia in vasul astfel pregatit si il dam la cuptor vreo 50 de minute, primele 15 la 210 grade, apoi la 180.
Cand tortul este copt, il lasam sa se racoreasca, il scoatem din cratita si il mai lasam sa se raceasca complet, timp pe care il folosim sa pregatim siropul. La fel cum am procedat la blat, fierbem un sirop din 200 g de zahar si 200 ml de apa, pe care il lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam esenta de rom (sau 3-4 linguri de rom) si zeama de lamaie.
Cu un cutit bine ascutit, taiem blatul pe jumatate si ne pregatim sa-l finisam. Pentru ca acest tort este unul special, am vrut sa-l prezint pe un platou special, si anume platoul rotativ, de la Kitchen Shop. Decorarea unui tort nu e punctul meu forte, dar mi s-a parut ca acest platou rotativ usureaza mult munca, mai ales ca are niste cercuri ajutatoare, sa nimeresti blatul pe mijloc :)
Deci asezam partea de jos a blatului pe platou, o insiropam, iar deasupra nivelam o parte din frisca batuta. Asezam si cealalta parte a blatului, insiropam si invelim tot tortul in frisca. Desi e greu, tortul trebuie lasat cel putin 12 ore sa se produca procesele chimice necesare, sa se patrunda bine de sirop si devina cel mai bun si cremos tort pe care l-ati incercat vreodata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu

Acesta reteta a fost recomandata de blogul furnicuti.blogspot.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri