13 Aprilie 2013 publicat în Retete culinare 42 share-uri

Un cozonac pufos si foarte aromat, cu care ne putem delecta in post. L-am preparat pentru prima data si pot spune ca din punct de vedere al gustului, cozonacul de post nu se diferentiaza de cozonacul ”de dulce”

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru cozonac de post cu crema de rahat:

Aluat:

  • 500 g faina
  • 250 ml apa
  • 25 g drojdie proaspata
  • 150 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 50 g margarina
  • 1 vf cutit sare
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocale
  • esenta de vanilie

Umplutura: cozonac de post cu crema de rahat

  • 300 g rahat
  • 150 ml cafea preparata sau apa
  • 50 g margarina
  • 50 g ciocolata neagra sau 2 linguri cacao
  • esenta de rom

Mod de preparare:

Maia:

Drojdia se amesteca cu doua linguri zahar si apoi se dizolva in apa calduta. Se lasa in loc calduros pana cand face bule deasupra.

Aluat:

Peste maia se adauga restul cantitatii de zahar si se amesteca pana cand se topeste. Se adauga apoi: uleiul, faina, sarea, coaja de citrice, esenta. Dupa ce toate ingredientele sunt incorporate, se incepe framantarea energica a aluatului, cu mainile sau cu masina de paine, adaugand treptat margarina topita.
Cu cat framantarea va dura mai mult, cu atat aluatul va ingloba mai mult aer si va iesi mai pufos.
Aluatul se lasa sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma

Umplutura:

Rahatul se taie in bucati mici si se pune intr-o tigaie impreuna cu cafeaua. Se pun pe foc si se lasa sa fiarba pana cand rahatul incepe sa se topeasca. Se adauga margarina, ciocolata maruntita (cacao), si se amesteca bine. Cand crema s-a ingrosat se opreste focul. Dupa ce se racoreste putin, se aromatizeaza cu multa esenta de rom.

Asamblarea:

Aluatul se imparte in cinci bile egale. Fiecare bila se intinde in forma de dreptunghi, se unge cu doua-trei linguri cu crema de rahat si se ruleaza strans, presand bine capetele pentru ca umplutura sa nu iasa.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza cele cinci suluri obtinute. Mai intai doua la baza, apoi celelalte trei deasupra. Deasupra se presara cu zahar vanilat si se mai lasa sa creasca in tava timp de 30 minute. Cozonacul se coace timp de 40-45 minute, in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Dupa ce se raceste bine, cozonacul de post cu crema de rahat se scoate din tava si se pudreaza cu zahar.

Mai multe retete delicioase descoperiti pe blogul truedelights.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri