Ce bogatie de culori iti bucura ochiul si ce parfum de legume proaspete te invaluie ! Nu trebuie sa te declari gurmand pentru a le percepe.

Dificultate: redusa

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficatei de curcan, refrigerati, o felie de sunca afumata (ultima rezerva din porcarele pentru iarna), rosii proaspete, suc de rosii, ardei capia, ardei gras, gogosari, ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, busuioc, marar), ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru.

Mod de preparare ficatei de curcan cu rosii:

Ficateii de curcan se curata bine de ce au “uitat” procesatorii prin punga, alaturi de ficatei (pielite, mate, alte organe, etc.). Ficateii se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Ceapa uscata (nu strica si 1-2 fire de ceapa verde) se taie marunt si se caleste in ulei de masline. Cand ceapa s-a muiat, fara a se cali pana devine aurie, se adauga jumatate din usturoiul taiat fin.

Ardeii, gogosarii si ardeii capia se taie felii subtiri si se adauga peste ceapa calita. Se foloseste o lingura de lemn pentru omogenizarea amestecului de legume.

Rosiile (de culoare rosie si galbena), se curata de pielita cu varful unui cutit bine ascutit, avand grija sa nu risipim pulpa. Unii mai simandicosi ar scoate semintele. :) Eu nu o fac chiar daca te mai poti trezi printre dinti cu ceva seminte in timpul praznicului care va urma. :(

Rosiile se toaca felii subtiri si se adauga peste legumele calite.

Sanatatea nu este o joaca ! Nu este nicio greseala daca rosiile nu se curata de pielite, ba chiar as zice, ca se pastreaza toate vitaminele. :?

Se adauga si restul de usturoi si se amesteca cu lingura de lemn. Se lasa la foc potrivit pentru ca rosiile sa-si lase sucul si sa se obtina un sos delicios.

Amestecul de legume se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Sunca afumata se taie bucati mici si se prajeste, la foc potolit, intr-o tigaie cu margini inalte, pentru a nu stropi pe jos cu untura si a crea discutii cu consoarta.

Micul secret al bucatarului ! Afumatura va conferi preparatului un gust deosebit.

Ficateii de curcan, scursi de apa, se prajesc la foc moderat, in untura incinsa, lasata de feliutele din sunca de porc afumata, prajite anterior.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si crengute de cimbru verde/ uscat.

Secret bine pastrat, numai pentru gurmanzii profesionisti ! Cand ficateii sunt aproape prajiti (dupa ce au fost intorsi pe cealalta parte), se stropesc cu vin alb, sec, care dupa evaporarea alcoolului va invada prajeala cu dulcele fructului de strugure.

Rosiile si-au lasat sucul si sosul fierbe. Se adauga jumatate din verdeata tocata marunt. Ficateii prajiti se adauga in sosul de rosii si se da in cateva clocote. Ficateii trebuie sa stea in sos cateva minute si sa fiarba impreuna cu sosul pentru a se omogeniza gusturile. In acest timp, sosul se va ingrosa si nivelul de lichid va scadea.

Daca sosul este cam sec, se adauga putin suc de rosii cum face sotia mea. Se mai da in 2-3 clocote.

Preparatul se serveste cald, cu mamaliga calda.

Un pahar de vin alb, sec, rece (vinul casei din smochine), va face preparatul si mai delicios.

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri