A inceput sezonul urzicilor. Le puteti preparara cu ou, sau cu slanina afumata sau cu carnat afumat, ciorba de urzici, placinta de urzici, tarta cu urzici. Va prezentam o delicioasa reteta de urzici batute.

Dfiicultate: redusa

Ingrediente si mod de preparare urzici batute:

Urzicile se curata de nisip, paie, frunze si de coditele groase. Se spala in apa rece, de mai multe ori si se lasa la scurs intr-o sita.

Urzicile bine spalate, se oparesc in apa fiarta, cu sare, 10 minute. Se lasa la scurs intr-o sita. Este metoda clasica, consacrata, stiuta din batrani. Daca urzicile au fost mai mari, se toaca marunt, dupa ce au fost oparite.

Urzicile tinere, de un verde crud, neoparite, se calesc intr-o tigaie mai mare, in care s-a incins un amestec de ulei de floarea soarelui si unt proaspat sau untura de pasare. Se amesteca continuu cu o lingura de lemn, pana se moaie urzicile si devin ca o pasta verde, aproape omogena. Nu este o greseala, daca nu se asteapta pana se formeaza pasta de urzici, oricum urzicile se vor fierbe in continuare.

Mic secret ! Se foloseste in amestec si ulei de floarea soarelui pentru a nu se arde untul sau untura de pasare si astfel mancarica de urzici sa nu capete un gust ciudat, de ars. Untul da stralucire urzicilor batuta, iar untura de pasare, atenueaza gustul de crud, al urzicilor, indulcindu-l cu cel de pasare.

Intr-o cratita se calesc in ulei de floarea soarelui, ceapa, taiata solzi si ardei gras tocat, mai mare. Se poate folosi, ardei tocat, inghetat, pus de cu toamna, la congelator. Se macina cateva boabe de piper negru. Nu se pune sare, deocamdata.

Cand ceapa a devenit sticloasa se adauga urzicile oparite sau calite. Se amesteca cu o lingura de lemn. Urzicile se fierb pana se moaie.

Se decojesc cateva rosii inghetate (din cele puse de cu toamna, in congelator), dupa ce au fost tinute 20 de secunde in apa calduta. Rosiile se toaca marunt si se inglobeaza in mancarea de urzici. Se mai da mancarica in cateva clocote, pana sosul devine rosiatic.

De ce nu ? Se poate adauga suc de rosii sau pasta de tomate, diluata in putina apa calduta, pentru a iesi urzicile batute mai sosoase.

Se presara patrunjel verde, tocat marunt si se lasa mancarea acoperita, cu capacul pus pe cratita si focul stins, pentru 10 minute, pentru omogenizarea mirosurilor si gusturilor.

Mancarea de urzici se poate servi si asa, cum am preparat-o pana acuma. Merge de minune cu mamaliga calda si un paharel de tuica de pruna.

Se poate servi alaturi, sunca afumata, taiata felii subtiri si ceapa verde sau ceapa uscata, taiata rondele.

Despremancare.ro va invita sa descoperiti o multime de retete gustoase.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri