18 Ianuarie 2012 publicat în Retete culinare 18 share-uri

Zama asta este un hit, cu mana pe inima va spun ca e cea mai buna din toate ciorbele din lume!

Detoxifierea e la mare moda dupa sarbatori, dar tot acum avem si cea mai buna zeama de varza, sau moare, cum i se mai spune. Asa ca ar fi pacat sa n-o folosim, la ce se potriveste ea mai bine: carne, preferabil de porc si afumata, ca in cazul de fata, deci nu tocmai "detoxificator". Dar poate inlocui cu succes borsul la ciorba cu orice fel de carne, daca nu va avantati la porcarii de-astea.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru zama cu afumatura:

  • 1,2 kg oase de porc afumate (cu ceva carne pe ele) - am avut bucati de ciolan
  • 1 morcov mare
  • 1 pastarnac
  • o bucata telina (un sfert de telina mare)
  • 1 ardei (am folosit din cel oparit si congelat in vara)
  • o ceapa
  • o lingura vegeta de casa
  • 130 g taitei
  • 1,5 litri zeama de varza
  • sare (optional), la noi zeama era destul de sarata, incat n-am mai pus

Mod de preparare zama cu afumatura:

Carnea pe care am folosit-o a fost afumata la tara, cu fum adevarat, care trebuia eliminat. Asa ca, dupa ce am spalat-o bine si am curatat-o putin cu cutitul, am pus-o la fiert in apa rece, cu putina sare. Am asteptat sa inceapa sa fiarba, am luat spuma si am lasat-o vreo 15 minute, timp in care a iesit tot fumul din ea, impreuna cu destula grasime. Am aruncat aceasta apa destul de inchisa la culoare, si am pus carnea la fiert in alta oala, cu vreo 2-3 litri de apa.

Cand incepe sa fiarba, luam spuma, daca mai face, si dupa ce carnea a fiert inca 10 minute, adaugam ceapa, morcovul, ardeiul si telina tocate marunt, iar pastarnacul il creastam in 4. Dupa ce fierb cateva minute, adaugam si zeama de varza, nu toata odata, ca s-ar putea sa fie prea multa :) Mai gustam sa nu fie prea acra ciorba si punem pana obtinem gustul pe care il dorim. Adaugam vegeta si asteptam sa fiarba legumele si carnea. La final, cu 2 minute inainte de a opri focul, adaugam taieteii. Potrivim ciorba la gust, daca mai e nevoie de sare si presaram patrunjel proaspat tocat pe deasupra.

Cum sa rezisti la o farfurie cu ciorba, din care iese o bucata asa frumoasa de carne? Si ce daca are vreo 170 calorii la 100 de grame, tot e cea mai buna!

Alte retete gustoase gasiti pe blogul: furnicuti.blogspot.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri