Am tot dat tarcoale, prin market, la niste gaini uriase, inghetate si nu am cumparat decat atunci cand rezerva de grasime de pasare, din frigider, s-a epuizat.

Pentru sanatate ! Copii fiind, cand raceam iarna, mama ne dadea dupa amiaza, pe la 4, cand ni se facea foame, un sandwich cu untura de pasare intinsa pe paine, cu sare si ceapa.

Gaina am pus-o la fiert intr-o oala mare, cu apa rece si sare, o ceapa, o radacina de patrunjel, o radacina de pastarnac, un morvoc si o bucata de telina. Am adunat spuma de deasupra, care s-a format la fierbere (spuma foarte putina, deci gaina a fost crescuta cu cereale).

Fiertul gainii (pana a intrat varful cutitului, usor, in pieptul pasarii) a durat vreo 3-4 ore, cu capacul pus la oala, la foc potrivit. A iesit o zeama minunata, cu strelice de grasime de pasare, plutind deasupra, o zeama parfumata si foarte gustoasa, din care voi face multe feluri de supe.

Sanatate curata ! Mie imi place supa de pasare, fierbinte, in care pun cateva picaturi de zeama de lamaie, sa o beau cu cana.

Secret ! Daca ai lasat prea multa grasime, pe pasare, cand ai pus-o la fiert, o aduni de deasupra fierturii (cand s-a racit zeama) si o pui separat intr-un borcan, pus in frigider. O consumi repede, folosind-o prin alte supe sau ciorbe, ca sa nu rancezeasca, in borcan.

Legumele le-a folosit sotia pentru o salata mica, de beuf.

Si ce daca ? La fiert, s-a mai rupt pielea pasarii, ca era si greu de manevrat. Cand o intorci, in afara ca ai grija sa nu se rupa carnea sau pielea, mai esti atent sa nu te arzi cu zeama fierbinte.

S-a stricat putin fasonul pasarii, dar gustul (esentialul) nu s-a alterat in niciun fel.

Dupa ce a fiert, gaina se poate portiona si face ulterior, tot felul de mancarici, nu toate o data, doar cat sa se consume in familie, 1-2 zile. Se poate pastra portionata, la congelator, in pungi de plastic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri