ghid pentru o viaţă împlinită

Sushi, vedeta bucatariei japoneze

Sushi nu mai este demult doar o traditie japoneza, devenind un adevarat fenomen in intrega lume, din insulele japoneze pana in Statele Unite, Europa si nu numai.

Sushi nu mai este demult doar o traditie japoneza, devenind un adevarat fenomen in intrega lume, din insulele japoneze pana in Statele Unite, Europa si nu numai. Iubitorii de peste crud sunt dispusi sa plateasca sume exorbitante pentru a savura un sushi autentic.

Probabil ca cel mai scump sushi pe care l-ati gustat vreodata n-a costat mai mult de 50 dolari. In restaurantul Taro's by Mikuni din Sacramento se serveste specialitatea Ferrari Jewel Bako Roll, care include vita Kobe, somon afumat, caviar Beluga si fulgi de aur la un pret de...200 dolari. "Exista o demarcatie abia perceptibila intre sushi obtinut din peste proaspat si sushi preparat de obicei cu peste congelat ", sustine Carolyn Wang, managerul restaurantului Masa din New York. Sanctuarul exclusivist dedicat specialitatii sushi a creat senzatie de la dechiderea lui in 2005, in mare parte datorita preturilor de aproape 400 dolari meniul pentru o persoana, neincluzand bauturile. Termenul original "ngiri-zushi" dateaza din secolul al treilea si se refera la pestele sarat invelit in orez si lasat sa fermenteze cateva luni. Timp de secole, japonezii au perfectionat reteta astfel incat astazi sushi a devenit mult mai elaborat, obtinut fie din peste crud, fie din specialitati de fructe de mare. "Meniul pregatit de bucatarul sef Masa variaza in functie de noutatile aparute pe piata japoneza de peste proaspat", a declarat Wang, explicand de ce restaurantul Masa nu beneficiaza de un meniu prestabilit. Clientii restaurantului au incredere in gustul bucatarului, care garanteaza o experienta culinara de neuitat, pregatind cele mai exotice specii de peste care in mod normal nu se gasesc pe piata americana.

Desi Masa este un concept destul de rar intalnit in Statele Unite, nu este tocmai o idee noua. Asa numitele "omakase" - meniuri japoneze de degustare - sunt intalnite in aproape orice restaurant exclusivist din lume care serveste sushi, din Vancouver pana in Milano. In Lima, Toshiro este locul perfect pentru a savura un sushi excelent. Iar daca ajungeti in Mumbai, nu trebuie ratat Wasabi. In oricare din aceste restaurante te poti astepta la cele mai extravagante preparate, incluzand variatii ale originalului "nigiri-zushi", dar si "maki-zushi", cu umplutura de somon, crab sau ton picant invelit in alge marine uscate numite "nori". O alta specialitate este "chirasi", sushi cu orez si o varietate de ingrediente marine. Preparatele moderne de sushi se diferentiaza prin gustul sarat si textura cremoasa.

Pentru a gasi cele mai scumpe preparate sushi, Forbes a consultat sugestiile bucatarilor sefi acreditati si ale celor mai luxoase hoteluri care recomanda restaurante pentru distinsii lor oaspeti. Preturile sunt calculate pentru doua mese, fara taxe si bauturi.

Masa, New York

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sushi, vedeta bucatariei japoneze.


sa cerut tetete de sushi (2 comentarii, 442 vizualizari)
faci reclama la restaurante ?........pacat nu asta sa cerut.........sa cerut retete de sushi cateva...daca nu stii nu face alte comentari....sau ai vreun interes ?