Ginul este singura spirtoasa care nu se clasifica dupa vechime. Daca de obicei este incolor, uneori devine galbui ca urmare a conservarii lui in butoaie, pentru perioade indelungate.
Ginul este singura spirtoasa care nu se clasifica dupa vechime. Daca de obicei este incolor, uneori devine galbui ca urmare a conservarii lui in butoaie, pentru perioade indelungate.

Ginul este o bautura spirtoasa cu ienupar. Produsul distilat se obtine prin redistilarea alcoolului obtinut din grau alb, caruia i s-a imprimat aroma cu ajutorul ienuparului. Plecand de la acest procedeu, ginul pare a fi vodka cu aroma specifica.

Se pare ca ginul a fost pentru prima data produs la inceputul secolului al XVII-lea in Olanda, desi unii cercetatori sustin ca inaintea acestei perioade, ginul exista si era produs in Italia. Prima intrebuintare a ginului a fost in scopuri medicale. Acesta se vindea in farmacii, pentru tratarea durerilor de stomac si a gastritelor. Chiar si ienuparul era utilizat ca aromatizant datorita efectelor medicale ale acestuia.

Trupele britanice care luptau in Tarile de Jos in timpul razboiului de 30 de ani au descoperit savoarea ginului si au inceput sa aprecieze bautura si altfel decat in scop medical, cand au baut cantitati mici din aceasta pentru a se incalzi in conditiile vremii nefavorabile.

La intoarcerea in Anglia au adus cu ei si ginul, care desi exista deja aici, se vindea de doar in scopuri terapeutice. In scurt timp, aici s-a amplificat procesul distilarii acestui produs la scara larga, insa calitatea sa lasa de multe ori de dorit, astfel ca ginul se vindea contra unor preturi acceptabile. Bautura cea noua a devenit rapid foarte apreciata, mai ales in randul celor cu venituri mici.

In Anglia secolului al XVII-lea dreptul de a produce bauturi alcoolice era detinut doar de Company of Distillers. Compania a crescut calitatea ginului si implicit imaginea sa, contribuind totodata in domeniul agricol, prin folosirea unei cantitati semnificative de cereale.

Lucrurile aveau sa se schimbe odata cu venirea la tron a regelui William al III-lea, in anul 1689. Acesta a initiat multe reforme, modificand inclusiv drepturile de distilare. Oricine ar fi dorit sa distileze alcoolul pentru a obtine gin, era obligat sa isi faca publice intentiile si sa astepte 10 zile pentru un raspuns oficial. Ginul a inceput sa fie produs la scara foarte mare, iar consumul a atins cote impresionante, depasindu-l pe cel de bere, deoarece aceasta era mai scumpa. Chiar si o parte din salariu era uneori inlocuita cu gin.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri