2 Iulie 2012 publicat în Culinar 77 share-uri

Capsunile sunt, fara indoiala, fructele verii! Rosii si gustoase, aromate si parfumate, capsunile pot fi folosite pentru o varietate de retete de deserturi sau, de ce nu, consumate simple. Capsunile ne indulcesc vara!

Prajitura cu capsuni-Fruttina

Timp de preparare: 30+60 asteptare - min

Ingrediente necesare:

Blat biscuiti:

-400 g biscuiti fragezi (cu cocos)


-250 g unt sau margarina
-250 g crema de ciocolata tartinabila
-o lingura de cacao
-2 esente de rom
-200 g miez de nuca macinat

Crema:

-300 g de smantana
-250 g crema de branza de vaci
-1 cana de zahar pudra
-esenta
-2 plicuri de gelatina(20 g)
-250 g capsuni

Decor: cateva capsuni (5-6 buc), o cutie cu biscuiti cu jeleu de capsuni

Mod de preparare:

1.Se dau la robot si se maruntesc biscuitii si miezul de nuca, apoi se amesteca cu untul topit, crema de ciocolata, esenta si cacao si se framanta cu lingura un aluat legat.
2.Se amesteca crema de branza de vaci cu smantana si zaharul pudra, apoi se adauga esenta si gelatina topita la bain - marie, se amesteca bine
2.Intr-o tava mai inalta sau in care se monteaza o forma reglabila dreptunghiulara, se aseaza biscuitii cu jeleul spre exterior, apoi se vine cu blatul de biscuiti si se toarna crema de smantana cu branzica, deasupra se presara capsunile taiate bucatele, apoi se decoreaza cu jumatati de biscuiti, jumatati de capsuni si jeleu sau gem de capsuni.
Se lasa de seara pana dimineata (sau cel putin 2-3 ore) la frigider si se taie bucati potrivite.
Pofta buna!

Desert light de vara-frigarui de fructe

Timp de preparare: 15 - min

Ingrediente necesare:

-2 capsuni mari, zemoase, jumatate de mar mediu, verde
putin suc de lamaie (2 linguri)
-4 caise coapte
-4 bete pentru frigarui

Mod de preparare:

Marul se taie pe din doua si se stropeste cu suc proaspat de lamaie, astfel se previne oxidarea. Jumatatea de mar folosita pentru reteta se taie in felii si se pune deoparte. Capsunile se spala bine, la fel se procedeaza si cu caisele. In cazul acestora din urma, se taie pe din doua, scotandu-se foarte usor samburii. Se infig fructele prin betele de frigarui, puteti incepe cu ce fructe vreti, fie cu marul, fie cu capsunile, fie cu caisele. Mai trebuie sa retineti ca ingredientele folosite sunt pentru 4 frigarui, adica pentru 4 portii. Puteti sa asezati alaturi 1-2 linguri cu inghetata de vanilie sau putini fulgi de migdale. Dupa ce ati finalizat desertul, bagati platoul in frigider, acolo va sta pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Dulceata de capsuni cu menta, busuioc si chilli

Ingrediente necesare:

-1 kg de capsuni
-250 gr zahar
-1 ramurica de busuioc
-2 ramurele de menta
-1 ardei iute

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele in vasul in care fierbeti dulceata si, la foc mic, lasati-le pe toate pana da in clocot si se topeste zaharul.
Daca face spuma, spumati-l.

Cand s-a topit zaharul, opriti focul, acoperiti vasul si lasati-l la macerat peste noapte.A doua zi dimineata, scoateti afara condimentele si reluati fierberea la foc mic pana se incheaga. Dulceata se toarna in borcane infierbantate la cuptor, se rastoarna borcanele cu capacul in jos sa se videze si se lasa asa pana se racesc.

Sfat! Ca sa reduceti spuma facuta de dulceata, puteti adauga putin ulei de masline.

O reteta recomandata de Amainbucatarie

Tarta cu Fructe

Ingrediente

-100 g unt rece
-200 g faina


-1 galbenus pentru blat
-2 linguri zahar pudra
-50 ml apa foarte rece
-650 ml lapte
-3 oua + 1 galbenus pentru crema
-80 g zahar fin
-o pastaie de vanilie
-40 g amidon

Mod de preparare:

Pregatim aluatul dupa metoda bine cunoscuta: cernem faina intr-un vas si adaugam untul rece taiat cubulete. Cu o furculita pasam untul pana amestecul incepe sa semene cu niste firmituri si amestecam cu zaharul pudra. Adaugam galbenusul si il omogenizam.
Din apa foarte rece (pe care am obtinut-o din 2 cuburi de gheata si putina apa rece), luam cate 2-3 linguri si le amestecam in faina. Daca e nevoie, mai punem 1-2 linguri, ca sa obtinem un aluat omogen si elastic. Pentru toate operatiunile, am folosit doar furculita, ca sa nu-l incalzesc cu mainile. Formam o bila din aluat, o invelim in folie si o lasam vreo 30 de minute la frigider.
Intre timp punem laptele si vanilia la foc mic, pana ajunge aproape la punctul de fierbere. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca si sa infuzeze. Despicam batonul de vanilie si il crestam. Razuim miezul de vanilie si il punem inapoi in lapte.
Dupa timpul de relaxare, intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina si il asezam apoi in tava, inclusiv pe pereti. Intepam din loc in aluatul cu o furculita si il mai punem la frigider vreo 15 minute. Incingem cuptorul la 180 de grade, iar peste aluat asezam o hartie de copt peste care urmeaza boabe de fasole, sau in lipsa, paste :) Asta ca sa stea aluatul si sa nu-si strice forma. Coacem blatul la 180 de grade 15 minute, apoi aruncam pastele si hartia de copt si mai coacem vreo 7-8 minute. Scoatem de la cuptor si lasam sa se racoreasca putin, pana terminam de pregatit crema.

Batem ouale si galbenusul impreuna cu zaharul. Dizolvam amidonul in cateva linguri din laptele cu vanilie si le amestecam pe toate cu ouale. Tunam crema peste blat si punem inapoi la cuptor pentru vreo ora, la 180 de grade, pana cand crema se intareste pe margini si blatul se rumeneste pe margini. Chiar in mijloc crema este putin lichida, ea se va intari pe masura ce se raceste.
Ornam cu multe fructe divers colorate, noi am folosit ananas, capsuni, afine, nectarine, kiwi.

Pe blogul Furnicutilor veti descoperi si alte retete delicioase.

Prajitura cu iaurt si capsuni

Ingrediente necesare:


-12 oua
-12 linguri faina
-12 linguri zahar
-1/2 plic praf de copt

Umplutura:

-750 ml iaurt simplu
-500 ml frisca Megle
-3 plicuri gelatina de la Dr Oetker
-600 gr capsuni
-zahar dupa gust

Mod de preparare:

Blat Piscot : Separam albusurile de galbenusuri. In galbenusuri punem 12 linguri zahar si il spumam cu mixerul. Albusurile cu un praf de sare le batem spuma. Adaugam treptat galbenusurile spumate la albusurile batute si amestecam usor pana se omogenizeaza. Intr-un vas punem 12 linguri faina la care adaugam 1/2 plic praf de copt si amestecam . Acest amestec adaugam treptat in compozitia de oua amestecand usor pana se incorporeaza toata faina. Turnam compozitia de piscot astfel rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe care o dam la cuptorul preincalzit. Dupa ce blatul a copt il lasam la racit dupa care il vom taia in doua.

Umplutura : Capsunile spalate si curatate de codite le taiem felii. Cele 3 plicuri de gelatina le dizolvam in 100 ml apa rece. Punem cei 750 ml iaurt intr-un vas mai adanc si incapator, punem deasupra capsunile feliate si adaugam zahar dupa gustul fiecaruia (eu am pus circa 10 linguri de zahar la cantitatea descrisa). Intre timp spumam frisca. Gelatina inmuiata o punem la foc sa se dizolve ( atentie !!! se incalzeste usor ! Nu se fierbe !!! ) dupa care o turnam la compozitia de iaurt si capsuni. Amestecam usor adaugand si frisca spumata. Umplutura astfel obtinuta o turnam peste jumatatea de blat pe care o asezam inapoi in tava in care am copt pandispanul. Acoperim cu cealalta jumatate de blat, iar deasupra glazuram cu ciocolata sau putem presara zahar praf. Dam prajitura la rece pentru 2-3 ore ca umplutura sa se inchege, dupa care putem sa o servim.

O reteta recomandata de blogul bucataresevesele.

Milkshake cu capsuni si afine

Ingrediente necesare:

-10 cuburi de gheata
-1 cana lapte

-1/2 jumatate cana afine

-1/2 jumatate cana capsuni

-2 lingurite sirop de ciocolata
-1 lingurita zahar brown.

-3 linguri inghetata de vanilie
-3 linguri iaurt de afine(puteti adauga iaurt la alegere)

Mod de preparare:

Fructele se spala bine, se curata de codite. Toate ingrediente se pun intr-un blender si se mixeaza.Veti obtine o bautura excelenta din capsuni si afine.

O reteta propusa de blogul Bucataria Paradis.

Gem din capsuni, banane si menta

Ingrediente necesare:

-500 g de capsuni
-2 banane mari
-1 cana mare de zahar
-3 fire de menta

-putina sare de lamaie

Mod de preparare:

Am spalat capsunile si le-am lasat la scurs, apoi le-am taiat in patru si am pus zaharul peste ele. Nu erau prea mari, dar vroiam sa se zdrobeasca in timpul prepararii. Doar fac gem, nu dulceata...
Cand s-a topit zaharul, am pus capsunile la foc mediu. Cand co

mpozitia aflata pe foc s-a ingrosat, am zdrobit bananele si le-am stropit cu zeama de lamaie si le-a

m pus peste capsuni.
A fiert gemul acesta cam 20 de minute. Cand am probat d

aca s-a legat, era destul de tare incâa sa nu curga de pe felia de paine ori din lingurita, desi, din cauza bananelor, are o consistenta diferita de celelalte gemuri.
La final am adaugat menta: trei crengute zdravene. Puteti pune si cateva picaturi de esenta de menta, daca vi se pare ca nu se simte destul aroma mentolata.

O reteta recomandata de blogul bucatereli la borcan.

Spuma de capsuni

Ingrediente necesare:

-4 albusuri
-4 linguri de zahar
-400-500 g capsuni

Mod de preparare:

4 albusuri se bat spuma cu 4 linguri de zahar, apoi intr-un vas separat se mixeaza 4-500 g de capsuni pana se fac piure, sau se taie bucatele mici cu un cutit.

Bezeaua se amesteca usor cu fructele, care este bine sa fie coapte si dulci.

Compozitia obtinuta se pune in forme sau cani si se da la congelator cateva ore.

Se serveste ca o inghetata cu toping de frisca si sos de fructe. Se poate folosi orice piure de fructe usor zemoase si aromate.

O reteta propusa de blogul caietul-cu-retete.blogspot.com

Tort de vara cu kiwi si capsuni

Ingrediente necesare:


-8 oua
-8 linguri de zahar
-8 linguri de faina
-un praf de sare
-esenta

Sirop:

200 ml apa
150 g zahar
esenta

Crema capsuni:

250 ml smantana
4 linguri de zahar pudra
1/2 kg capsuni coapte
un plic de gelatina

Crema kiwi:

250 ml smantana
5-6 linguri de zahar
500 g fructe bine coapte de kiwi
un plic de gelatina

Decor:

6-7 linguri de gem de capsuni
jumatati de capsuni
felii subtiri de kiwi
optional frisca

Mod de preparare:

1.Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul. Se adauga si esenta, galbenusurile zdrobite si la urma faina. Se coace blatul intr-o forma cu inel detasabil, cu diametrul de 27 cm, in care am pus hartie de copt, cca.30 min.,la foc potrivit. Se scoate blatul din forma, se lasa sa se raceasca apoi se taie pe orizontal, in 3 discuri egale ca grosime.
2.Se prepara siropul, dand in cateva clocote apa cu zaharul apoi la sfarsit se adauga esenta. Se lasa sa se raceasca.
3.Se prepara crema de capsuni mixand smantana cu zaharul pudra, cu gelatina hidratata in apa rece si topita la bain marin. Capsunile curatate si spalate, scurse bine de apa, se dau la blender, apoi piureul obtinut se toarna in smantana indulcita. La fel se procedeaza si cu crema de kiwi.

4.Se monteaza tortul in forma in ncare a fost copt. Intai se aseaza primul disc din blat, usor insiropat, apoi se toarna crema de capsuni. Se monteaza cel de-al 2-lea disc de blat si el usor insiropat, deasupra se toarna crema de kiwi. Se acopera cu ultimul disc, apoi se unge cu un strat de gem de capsuni si se decoreaza cu felii de kiwi si jumatati de capsuni. Se da la rece cel puti 3 ore, dar de preferat se lasa de seara pana a doua zi.

Sandwich cu Capsuni

Ingrediente:

-100 g faina de orez (gasiti la raionul de produse bio)
-150 g faina alba
-125 g unt la temperatura camerei


-1 ou
-75 g zahar
-200 ml smantana de frisca
-300 g capsuni
-zahar pudra (optional)
-jumatate baton de vanilie
-un praf de sare

Mod de preparare:

Amestecam cele doua tipuri de faina. Mixam untul cu zaharul pana devine pufos. Adaugam oul, un praf de sare, omogenizam si apoi, pe rand, cate o lingura de faina. Infoliem aluatul obtinut si il punem la frigider vreo ora - doua. Pudram cu putina faina suprafata de lucru si intindem aluatul pana ajunge la vreo 0.5cm grosime. Cu un pahar taiem aluatul si asezam biscuitii intr-o tava, peste hartia de copt.

Dam la cuptor, la 180 de grade cam 15 minute, ii intoarcem pe partea cealalta si mai lasam vreo 10 minute, pana cand biscuitii sunt rumeniti pe ambele parti. Ii scoatem si ii lasam sa se raceasca. Pentru aceasta operatiune am folosit grilajul special pentru racit de la Kitchen Shop. Este mult mai practic sa folosim acest grilaj pentru ca biscuitii se racesc mult mai repede si nu se umezesc, fata de situatia in care i-am lasa in tava sau pe alta suprafata.

Cat timp se racoresc biscuitii, pregatim umplutura din frisca batuta cu putin zahar pudra, daca nu vi se pare suficient de dulce. Despicam batonul de vanilie si scoatem semintele, pe care le mixam in frisca. Adaugam capsunile taiate bucati potrivite. Peste fiecare biscuite asezam cateva lingurite de umplutura si deasupra asezam alt biscuite.

Pe blogul Bucataria Furnicutilor va descoperi o multime de retete delicioase!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri